Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

Bandırma Tuhafiyeciler Odası'nda neler oluyor?

Bandırma Tuhafiyeciler Odası

Oda Başkanı Adnan Gemici hakkında savcılığa suç duyurusu!

Bandırma Tuhafiyeci, Manifatura ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Adnan Gemici, Oda üyelerinden, “dayatma” yoluyla, “bağış” adı altında zoraki şekilde para topladığı öne sürülerek, Bandırma Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet edildi.
Bandırma Belediye Başkanlığı’nın en geç 15 Aralık 2014 tarihine dek gerçekleştirilmesi durumunda pazarcı esnafının birbirine yer devretmesinden ücret alınmayacağı kararına paralel şekilde vergi kaydı düşen, esnaflıktan vazgeçen kişilerin, pazar yerinde başka bir esnafa yer devri yapmak istemesi üzerine Oda Başkanı Adnan Gemici’ye gittiklerinde başkanın, yer tahsisine “olur” imzası koymak için kendilerinden, “bağış” ismi altında, 500 liradan, bin liralara dek uzanan paralar isteyip, makbuz kestiği öne sürüldü.
Bu uygulamayla karşı karşıya kalan esnaflardan biri olan Ozan Kapçak, şunları söyledi:
“17 yıllık esnafım. Bir esnaf arkadaşımdan, pazar yerini devralmak istedim. Bunun için Odamız Başkanı Adnan Gemici’ye giderek, pazar yeri devir tahsisi için onay vermesini istedim. Benden, bu imza için Odaya 500 lira bağış yapmam gerektiğini söyledi. Kendisine, bu iteğinin yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğunu belirterek, zaten Oda üyesi olarak kendilerinin, başta aidatları olmak üzere yükümlülüklerimi yerine getirdiğimizi söyledim. Oda başkanımız, bu bağışın alınabileceği konusunda belediye ile Oda arasında yapılan protokol bulunduğunu öne sürerek, eğer bağışı yapmazsam, yer tahsisimi yapmayacağını belirtti. Bunun üzerine 9.12.2014 tarihli dilekçemle Bandırma Belediye Başkanlığına başvurarak, Oda ile belediye arasında böyle bir protokol olup olmadığını sordum. Bandırma Belediye Başkanlığı, Mali Hizmetler Müdürlüğü adına, Yazı İşleri Müdür Vekili Şevket Yıldız imzasıyla dilekçeme verilen yanıtta, ‘Tuhafiyeciler Odası ve belediyemiz arasında herhangi bir sözleşme ve protokol bulunmamaktadır’ denildi. Bunun üzerine yeniden Odamız Başkanı Adnan Gemici’ye giderek, tarafıma yer devir tahsis belgemi, Odaya bağış almadan imzalaması gerektiğini bildirerek, savcılığa suç duyurusunda bulunacağımı söyleyince tahsis belgesini imzalamak zorunda kaldı. Ancak ben, Oda Başkan Adnan Gemici’nin, birçok esnaf arkadaşımdan dayatma ve zorlamayla bağışlar alıp, onları mağdur etmesi nedeniyle vatandaşlık hakkımı kullanmak adına Bandırma Cumhuriyet Başsavcılığı’na, 10.12.2014 tarihinde yaptığım başvuruyla suç duyurusunda bulunarak, ifade verdim.”
Savcılığa, kendisi gibi esnaf olup, pazarda arkadaşından yer devralan Zekeriya Nalbantoğlu’ndan da, “bağış ismi altında, zorlamayla bin lira bağış alındığını makbuzu ekleyerek bildirdiğini belirten Ozan Kapçak, “Biz pazarcı esnafı olarak zaten geçimimizi zor sağlıyoruz. Odamıza yükümlülüklerimizi zaten yerine getirirken, şimdi de, pazar yeri tahsisi sırasında bizden, 500 liradan aşağı düşmeyen, hatta bin liraları aşan paraların, dayatma ve baskı yoluyla istenmesi ve alınması kabul edilemez. Kaldı ki, Pazar yerlerinin kurulması, denetimi, işgal harçları belediye tarafından alınırken, pazarcılara yer tahsisini de belediye yapmaktadır. Odamızın, pazar yerinde tezgah açılması konusunda üyelerine en küçük bir hizmeti yoktur. Buna rağmen bizlerden, ‘bağış’ ismi altında tahsis parası istemesini anlayamıyoruz” diye konuştu.
Yine Bandırmalı pazarcı esnaflarından olan Naif Orak da yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Bandırma’da, 1993 yılından beri esnaflık yapıyorum. Oda başkanımız Adnan Gemici, bu yerlerin devri sırasında birçok esnaftan, bin liralara kadar ulaşan paraları, bağış makbuzuyla, zorlama yoluyla topladı. Şimdi, bu makbuzları topluyorum. Bu makbuzlarla birlikte Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağım.”
Üç dönemden beri Bandırma Tuhafiye, Manifatura ve Kırtasiyeciler Odası Başkanlığını yürüten Adnan Gemici’nin, Oda’dan aldığı maaşın yanı sıra, yönetiminde bulunduğu Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Odalar Birliği’nden de maaş aldığı, bu arada kendisine bir süredir de, “Pazar Denetlemesi” ismi altında 1200 lira aylık ödendiği öne sürüldü.
Haber Önder Balıkçı



  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı